H.265 Бъдещето на Видеокомпресията е тук

H.265 Badesteto na viseokompresiata e tuk

Технологията за видео компресия има тенденцията да напредва на скокове. Стандартът за видео кодиране MPEG-2 (H.262) ни преведе през 90-те години на 20-ти век, кодекът Advanced Video Coding (AVC, H.264) беше представен в средата на 2000г. и сега пред нас е High Efficiency Video Coding (HVEC) по-известен като кодек H.265.

Mpeg2 vs H.265 vs H

Кодекът показва „значително подобрение на ефективността на кодирането“, в 92.5% от случаите при тестване HVEC дава същото или по-високо качесво на картината при двойно по-малък битрейт в сравнение с AVC/H.264. Изпробването е извършено на субективно и обективно ниво, като субективно се използват тестови лица за гледане на изображения и видеоклипове и обективно чрез измерване на неща като PSNR – съотношението сигнал към шум. При тестове на 4K UHD, H.265 показа подобрение до 64%! Това означава, че ако H.264 1080p видео @30fps се нуждае от 4Mb/s, видео H.265 с точно същите характеристики ще се нуждае само от 2Mb/s!

Другите технологични постижения на H.265 са неща като CTU и паралелно декодиране. CTU (coding tree units) са по същество много по-големи „макроблокове“, които имат възможност да нарастват до 64×64 пиксела, същевременно имат гъвкавостта и да се смалят до 4х4. Това са основните кодиращи блокове достатъчно голями да се справят с 4К днес, и вероятно повсеместното разпространение на 8К в бъдеще. Паралелното кодиране просто означава, че две отделни части на изображението могат да бъдат обработени едновременно. Очевидно две е по-добре от едно, и процесът на кодирене ще може да се възползва от предимствата на новите многоядрени процесори.

h265 срещу h264 сравнение
h.265 h.264 Сравнение блоковете за кодиране

Където преди H.264 беше ползван за Full HD, H.265 сега се използва за компресия на 4K съдържание. Amazon Instant Video, Netflix както други видео услуги използват H.265 за видеото си най-високо качество, тъй като повечето широколентови връзки до крайния потребител не са подходящи за по-новите, HD форми на видео стрийминг. Все повече филми, сериали и шоута се предлагат в резолюция 4К, и употребата на по-добра компресия е колкото необходима така и неизбежна.

h264 vs h265
h.264 срещу h.265 сравнение на качеството при енакъв битрейт

Разбира се, всиччко това не се прави само за развлекателната индустрия. Решенията за сигурност се развиват и необходимоста от видео с високо качество проправя пътя към пазара за резолюция 4К. В практиката има много ситуации при които високата разделителна способност е винаги добре дошла. Ситуации, които винаги са били доста трудни за решаване. Паркингите например. По-старите камери могат да видят че се е случило престъпление, но обикновенно е разположена високо стълб или в края на сграда, като може да пропусне подробности важни за „решаването на престъплението“. След навлизаното на камерите с висока резолюция на пазара, следващият проблем е мястото за съхранение. Непрекъснатия запис и съхранение на сцени с висока резолюция изисква много пространство дори когато се ползва кодека H.264. H.265 е решение на този проблем. При същото качество на карината при изполването му мястото за съхранение намалява на половина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *