Какъв коаксиален кабел да използваме при видеонаблюдение

Какъв коаксиален кабел да използваме при видеонаблюдение

Не всички коаксиални кабели са подходящи за изграждане на системи за видеонаблюдение. Коаксиалният кабел RG59 е стандарт и най-добрият избор, но не всички кабел RG59 са еднакви. Преди да направите покупка прочетете спецификациите.

кабел за видеонаблюдение

Какво трябва да знаете? Уверете се, че сте избрали RG59 кабел с твърдо медно ядро (вътрешен проводник) и 95% медна оплетка. Вижте спецификацията показана в горното изображение. Тези два елемента са подчертани, и стрелките показват частите от кабела за които се отнасят.

Каксиален кабел RG6 също може да се използва за видеонаблюдение. От него също има варианти с изцяло меден вътрешен проводник и 95% медна оплетка. Предимството при него е че трасетата може да са по-дълги без загуба на сигнал от тези с какасиален кабел RG59. Но той е по-дебел, по-твърд кабел който не е толкова удобен за работа (особено в ъглите). При RG59 разстоянието на което може да предадете стандартен аналогов CCTV сигнал е 200м. докато при RG6 e около 300м.

Мога ли да използвам CATV коаксиален кабел за видеонаблюдение?

Подобно на видеонаблюдението, кабелната телевизия (CATV) също обикновено се използва RG59 или RG6 коаксиален кабел, но не е от същия тип RG59 или RG6, който се използва за инсталации за видеонаблюдение. Разликата е че централният проводник (вътрешен проводник) на CATV кабела е изработен от помеднена стомана , вместо да е изцяло меден. Стоманата има по-високо съпротивление отколкото медта, което води до загуба на видео при ниска честота. Тъй като стоманата е по-ефтина спрямо медта то и цената на CATV кабела е по-нска от този за CCTV.

Системите за кабелна телевизия са в състояние да използват кабел със стоманено ядро, защото видеото при тях използва много по-високи честоти отколкото при системите за видеонаблюдение. Медното покритие на вътрешният проводник е достатъчно дебело, така че радочестотната енергия да не проникне в стоманената сърцевина и да предизвика загуба на сигнал. Системите за видеонаблюдение използват много по-ниски честоти, които водят до голями загуби при използването на стоманени или с медно покритие проводници.

За да идентифицирате кабел RG59 или RG6 за CATV, проверете спецификацията на продукта и обърнете внимание на характеристики като “copper clad steel”, “aluminum foil inner shield”, “aluminum braid shield”. Това са характеристики на CATV кабела и не трябва да се използва за видеонаблюдение.

Какво да кажем за новите стандарти HD CCTV (AHD, TVI, CVI)?

Технологиите за видеонаблюдение с висока разделителна способност като AHD и HD-TVI също работят на ниска честота – подобна на аналоговото видеонаблюдение. Трябва да използвате RG59 или RG6 с твърдо медно жило и 95% медна оплетка за инсталация на оханителните камери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *